Hétfői előadás és workshop

augusztus 6, 2010

Mint láttátok a programban, hétfőn Bakó Rozália fog előadást tartani, s egyúttal délután egy workshopot is. Az alábbi leírásból kiderül a téma és az olvasandó irodalom is (két, nagyon rövid szöveg):

Blog-esztétika és netikett

Bakó Rozália Klára

http://ro.linkedin.com/in/bakorozalia

Hogyan írjunk blogot? Mit, mikor, miért, és kinek mondhatunk el a világhálón? Saját nevünkön, vagy inkább álnéven írjunk? Hogyan alakítsuk ki blogunk arculatát, stílusát? Ezekre a kérdésekre keresünk választ a blog-műhely keretében.

Az internet-használat terjedésével megjelent egy újszerű kommunikációs felület: a személyes hangvételű, egyszerűen szerkesztett, gyakran frissített weboldal. Jorn Barger, a műfaj legnépszerűbb úttörője „weblog“-nak, azaz internetes naplónak címkézte (1997). Később a rövidebb „blog“ megnevezés nyert teret: ez Peter Merholz nevéhez fűződik (1999). Kezdetben csak az informatikusok írtak blogot; ma már tinédzserek, nyugdíjasok, háziasszonyok is bekapcsolódnak a „globális tudáspartiba“. A blogok gyors terjedése minden területén érezteti hatását: a web-naplók bekerültek az egyetemek berkeibe, a közbeszédbe, a vállalati kommunikáció napi gyakorlatába.

Olvasnivaló:

Ferenczi Enikő: Fejest a blogoszférába

http://epa.oszk.hu/00400/00458/00135/ferencze.html

Mark Prensky (2001): Digitális bennszülöttek, digitális bevándorlók

http://goliat.eik.bme.hu/~emese/gtk-mo/didaktika/digital_kids.pdf

További olvasmányok a blogok témakörében:

http://delicious.com/edithsettings/blog

Hozzászólás